44144

Tekintettel arra, hogy Pavol Hrušovský a magyar választokat is megszólította, Krivánszky Miklós, a DALESZ elnöke nyílt levéllel fordult a köztársaságielnök-jelölthöz.
A kassai székhelyű Deportáltak és leszármazottainak Szövetsége (DALESZ) 2001 óta küzd a csehországi kényszermunka áldozatainak kárpótlásáért.
“Mint ismeretes, 1946-47 telén számos polgártársunkat költöztették át erőszakkal hazánk déli területeiről Csehországba. Történt mindez a 88/1945-ös sz. törvény értelmében. Sajnálatos módon, az akkori hatóságok a törvény előírásait sorozatosan és több rendben sértették meg: betegek, rokkantak, öregek, csecsemők, várandós anyák és életkorra való tekintet nélkül minden magyar, akit kiszemeltek, a deportálás és a kényszermunka áldozata lett.
Szövetségünk még az első Dzurinda-kormány idejében, melynek az Ön pártja is tagja volt, benyújtotta kárpótlási igényét, melyet diszkriminatív módon, a kormány intézetlenül hagyott. A jelenlegi kormányzat hozzánk eljuttatott közlése szerint, a kérdés rendezése az Igazságügyi Minisztérium napirendjén van.
Ön élvezi a Most-Híd párt – melynek magyar választói is vannak – támogatását, ezért kérjük álláspontját, amennyiben Ön hazánk államfői tisztségét töltené be, hozzájárul-e a Csehországba kényszermunkára hurcolt magyarok kárpótlásának rendezéséhez.
Tisztelt Hrušovský jelölt úr, haladéktalan válaszára várva, kérem fogadja Tagjaink nevében megkülönböztető üdvözleteimet” – áll a február 6-án kelt levélben.
Kíváncsian várjuk az elnökjelölt válaszát, aki keresztény-demokrata politikus. Európában nem jellemző, de az ilyen irányultságú politikusoknak igazodniuk kellene a Szentírás ajánlásaihoz. Jézus szavai így is értelmezhetők: Amit szeretnétek, hogy az emberek veletek ne cselekedjenek, ti se cselekedjétek velük!
Balassa Zoltán, Felvidék.ma
{iarelatednews articleid=”38518,36983,43208″}