figel-jan02

Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke szerint módosításra szorul az állampolgársági törvény, s jó lenne, ha erre a parlamentet nem az Alkotmánybíróság esetleges döntése kényszerítené. Szerinte a módosító javaslatot a belügyminisztériumnak kellene kidolgoznia a nemzetközi gyakorlat figyelembevételével.

Kedves Elnök Úr! Én azon kevesek közé tartoztam, akik nagyra becsülték Önt. Úgy gondoltam, hogy amikor átvette a mozgalom elnöki székét, a keresztény mozgalom végre egy nagykaliberű európai szintű politikussal gazdagodott. Reménykedtem abban is, hogy Ön képes lesz arra, hogy a már begyepesedett KDH-s gyülekezetet felrázza nacionalista álmából, és a keresztény mozgalom névhez méltón euromódira tanítja meg őket. Sajnos csalódnom kellett, hiszen Ön is azok közé a bekötött szemű félvak emberek közé süllyedt, akik Magyarország és az itt élő magyarok megalázásában lelik minden örömüket. Hát Ön is csak erre képes? EU-s biztosként is ilyen munkát végzett? Mert az ember ugyebár nem tudja megtagadni önmagát? Bizonyíték erre az Ön legutóbbi beteges eszmefuttatása a Kárpáti utat illetően, amelyre nagyon frappáns választ kapott Dunajszky Géza barátomtól, és tegyük hozzá, jogosan. Erre szokták mondani, hogy az az ember, aki még a gondolatot is negálni próbálja, ha az Magyarországgal, Kárpátokkal, netán a Felvidékkel, vagy velünk kapcsolatos, az szegénységi bizonyítványt állít ki önmagáról.

De visszatérve az állampolgársági törvényhez!

Önöknek a kormányzó pártokkal való megegyeggyezés értelmében el kellett volna törölni a Fico féle bosszútörvényt. Mint tudjuk nem tették meg! Próbálták módosítgatni, de az nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Jelenleg tehát olyan törvény van érvényben Szlovákiában, amelyért mi egyszerű emberek csak szégyenelhetjük magunkat. Mert ez olyan törvény, amely megfosztja szlovák állampolgárságától saját polgárait csak azért, mert néhányan közülük fel merik venni a magyart is. Ez egyszerűen hihetetlen, megmagyarázhatatlan, beteges és elfogadhatatlan, nemcsak az én számomra, de a szlovák emberek számára is. Mert nagyon, de nagyon nagy baj van egy országban ott, ahol polgárait ukázokkal, jogaik megvonásával, és törvényekkel kell kényszeríteni lojalitásra. És ami szomorú, hogy Ön, még most sem azt szorgalmazza, hogy el kell törölni a rossz törvényt, illetve döntsön róla az Alkotmánybíróság, hanem azt, hogy át kell dolgozni. És ez a baj, mert ez is azt bizonyítja, hogy legbelül a szíve mélyén bizony Ficoékkal ért egyet, ahogy sokan a koalíció tagjai közül, és ezért félnek az Alkotmánybíróság döntésétől. Mert mi van, ha a bíróság jól oldja meg a problémát, és a parlamentet helyes döntésre kényszeríti? Az itt élő magyarok végre fellélegezhetnek, és elmondhatják majd, hogy van igazság számukra még Szlovákiában is. És ez az, amit nem lehet megengedni, mert így valamennyi szlovák párt elvesztené nacionalista kártyáját. A magyarok a siker következtében vérszemet kapnának, és minden ügyes-bajos dolgukkal az Alkotmánybírósághoz fordulnának. Ez pedig szlovák szemüvegen nézve, bizony nem jó. Nem jó egy szlovák pártnak sem, mert véget érne véglegesen az értelmetlen játszadozás velünk, és végre jogaink gyakorlásának megvalósításáról kellene egyezkednünk. Ezért politikusaik inkább tovább toldozgatnak, foltozgatnak esetleg még drótozgatnak is, azt bizonyítva ország világ előtt, hogy ők komolyan foglalkoznak a problémával, sőt meg is oldják, de csak úgy, hogy minden maradjon a régiben, és a mókuskerék foroghasson tovább.

Mészáros László, Felvidék.ma

{iarelatednews articleid=”29758,29764″}